Windows 10’da Eski BIOS’u UEFI’ye Dönüştürme;- windows 10 uefi çevirme. Windows’un önceki sürümlerinde, Eski BIOS’u veya Ana Önyükleme Kaydı’nı (MBR) UEFI veya GUID Bölüm Tablosu’na (GPT) dönüştürmek istiyorsanız, tüm işletim sistemini yeniden yüklemeniz gerekiyordu. Ancak Windows 10 Microsoft’ta MBR2GPT adlı yeni ve basit bir araç tanıtıldı. Yalnızca iki komutla Eski BIOS’tan UEFI’ye dönüştürmenize olanak tanır.
Windows 10’da Eski BIOS’u UEFI’ye Dönüştürme
Windows 10’da Eski BIOS’tan UEFI’ye nasıl gizlenebileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
Neden Legacy’yi UEFI’ye Dönüştürmelisiniz?
Eski BIOS’tan UEFI’ye neden geçmek istediğinizi muhtemelen biliyorsunuzdur, ancak onaylamak için bilmeniz gerekenler burada. Hem BIOS hem de UEFI, PC’nizde aynı işlevi yerine getirir – yani ana kart çipinize entegre edilmiş ve çeşitli önemli düşük seviyeli şeyleri kontrol etmenizi sağlayan kaput altı yazılım.
BIOS/UEFI’niz, önyükleme sırası, bağlı donanım, fan hızları, bilgisayarınızdaki fiziksel ışıklar ve sistem saati gibi şeyleri kontrol etmenizi sağlar. Modern anakartlar, CPU’nuzu düşük voltaj ve overclock etmenize bile izin verir! Güçlü bir şey.
UEFI, temelde aynı işi daha iyi yapan yeni BIOS’tur. UEFI ile daha hızlı önyükleme süreleri (görünüşte), daha yüksek sürücü kapasiteleri, daha iyi güncelleme yöntemleri ve sürücü desteği ve 64 bit modu (BIOS’un yalnızca 16 bit olduğu durumlarda) elde edersiniz.
Başka bir deyişle, UEFI’ye geçmek biraz yükseltme ve yapmaya değer. Modern bilgisayarların bile, teknik olarak UEFI olsa bile, anakart yazılımını BIOS olarak adlandırma eğiliminde olduğunu unutmayın.
Önceden Bilmeniz Gerekenler
Windows 10’da Eski BIOS’u UEFI’ye dönüştürmek kolay olsa da, devam etmeden önce bilmeniz ve yapmanız gereken birkaç şey var.
- Eski BIOS’u UEFI’ye dönüştürürken veri kaybı olmayacaktır. Ancak önlem olarak lütfen sisteminizi yedekleyin.
- Windows 10 v1703 veya üstünü kullanıyor olmalısınız. Emin değilseniz, düğmesine basın. Kazanç + r, tip
winver
ve Enter’a basın. İkinci satırda “sürüm 1703” veya daha üstünü görmelisiniz. - Dönüştürmeye çalıştığınız diskin üçten fazla bölümü olmamalıdır. Windows 10 yükleme sürücüsünde üçten fazla bölümünüz varsa, fazla bölümleri birleştirin veya silin.
- Sisteminizi şifrelemek için BitLocker kullanıyorsanız, dönüştürme işlemine başlamadan önce sürücünün şifresini çözün ve BitLocker korumasını devre dışı bırakın. BitLocker koruması açıkken Windows 10, sürücünüzü Eski BIOS’tan UEFI’ye dönüştüremez.
- Dönüştürdükten sonra, anakart üretici yazılımı ayarlarınızı Eski BIOS’tan UEFI’ye değiştirmeniz gerekebilir. Anakart üreticinize bağlı olarak, birinden diğerine geçiş prosedürü farklı olacaktır. İşleri sizin için kolaylaştırmak için anakart kılavuzunuzu el altında bulundurun.
Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, kontrol etmeniz için UEFI ve BIOS arasındaki farklar hakkında eksiksiz bir kılavuzumuz var.
Eski BIOS Kullanıp Kullanmadığınızı Kontrol Edin
Kontrol etmeniz gereken son şey, Eski BIOS kullanıp kullanmadığınızdır. Sonuçta, zaten UEFI’deyseniz dönüştürmenin hiçbir faydası yoktur.
Bunu öğrenmek için Başlat menüsünde “Sabit disk bölümleri oluştur ve biçimlendir”i aratın ve yerleşik Disk Yönetimi aracını açmak için Enter tuşuna basın. Şimdi, Windows kurulum diskine sağ tıklayın ve “Özellikler”i seçin.
Özellikler Penceresinde, “Birimler” sekmesine gidin. Burada, “Bölüm stili”nin yanında “Ana Önyükleme Kaydı (MBR)” görüyorsanız, Eski BIOS’tasınız demektir. Öte yandan, aşağıdaki resimdeki gibi “GUID Partition Table (GPT)” yazıyorsa, zaten UEFI’desiniz ve başka bir şey yapmanıza gerek yok!
Eski BIOS’u UEFI’ye Dönüştür
Eski BIOS’ta olduğunuzu onayladıktan ve sisteminizi yedekledikten sonra Eski BIOS’u UEFI’ye dönüştürebilirsiniz.
- Dönüştürmek için, Windows’un gelişmiş başlangıcından Komut İstemi’ne erişmeniz gerekir. Bunun için basın Kazanç + x, “Kapat veya oturumu kapat”a gidin ve basılı tutarken “Yeniden Başlat” düğmesine tıklayın. Vardiya anahtar.
- Yukarıdaki eylem, sisteminizi Gelişmiş Başlangıç ekranına yeniden başlatacaktır. Burada “Sorun Giderme -> Gelişmiş Seçenekler”e gidin ve “Komut İstemi” seçeneğini seçin.
- Dönüştürmeye çalıştığınız diski doğrulayın. Aşağıdaki komutu yazın ve Enter’a basın.
mbr2gpt /validate
“Doğrulama başarıyla tamamlandı” mesajını görürseniz bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Herhangi bir hata görürseniz, diskiniz veya sisteminiz dönüştürme gereksinimlerini karşılamıyor olabilir.
Bu noktada doğrulamada sorun yaşıyorsanız, aşağıdaki komutu girin:
mbr2gpt /validate /allowFullOS
- Diski doğruladıktan sonra aşağıdaki komutu yürütün:
mbr2gpt /convert
Yürüttüğünüz anda, Windows 10 dönüştürme işlemini başlatacak, yani gerekli tüm UEFI önyükleme dosyalarını ve GPT bileşenlerini ekleyecek ve ardından Önyükleme Yapılandırma Verilerini güncelleyecektir.
- Sisteminizi yeniden başlatın, anakart üretici yazılımı ayarları ekranınızı başlatın ve bunu Eski BIOS’tan UEFI’ye değiştirin. Eski BIOS’tan UEFI’ye geçiş prosedürü, anakart üreticinize bağlıdır. Kesin adımlar için kılavuza bakın.
- Windows 10’a önyükleme yaptıktan sonra dönüştürülüp dönüştürülmediğinizi doğrulayabilirsiniz. Daha önce olduğu gibi, Disk Yönetimi aracından disk özellikleri penceresini açın ve “Birimler” sekmesine gidin. Burada, “Bölüm stili”nin yanında “GUID Bölüm Tablosu (GPT)” görmelisiniz.
Windows 10’da kaputun altında daha fazla ince ayar yapmak ister misiniz? İşletim sisteminde bağlantı noktası yönlendirmenin nasıl ayarlanacağını görün. Veya daha somut bir şey için, Android telefonunuzu kullanarak Windows 10’da arama yapmayı ve almayı öğrenmeye ne dersiniz?